DSCN6886-2.jpg

Elk huisje op ons complex is anders en verkeert in een andere conditie. Ook de tuin er omheen is per huisje verschillend. Gras, bloemperken, een kas, struiken, fruitbomen, bloembollen, een moestuin zijn wel of niet rondom het huisje aanwezig. Aangezien elk huisje zo een unieke bepaalde waarde vertegenwoordigt is er een commissie die het perceel en het huisje erop taxeert zodra dit te koop wordt gezet. Deze commissie bepaalt de verkoopprijs van het huisje en de bijhorende tuin, aangezien de verkoop door de vereniging wordt afgehandeld en niet door de verkoper zelf. De commissie bepaalt tevens of de verkopende partij achterstallig onderhoud moet (laten) plegen, voordat er tot verkoop overgegaan kan worden.

De waarde van het huisje wordt bepaald door de grootte (in m2) en de extra's, zoals de conditie en kwaliteit van vloer die er ligt (bijv. plavuizen, hout, beton), de kozijnen (bijv. kunststof, hardhout) deuren en muren. Ook wordt de indeling van het huisje bekeken: keukenblok, toilet en eventueel douche, (slaap)kamers, kasten en zonwering die op maat gemaakt zijn, aan het huisje vastzitten en daarom achterblijven na de verhuizing.

De waarde van de tuin wordt bepaald naar de aanwezigheid van meerjarige beplanting (al het eenjarig goed wordt buiten de waardebepaling gelaten), de bestrating (tegelpad en terras), vaste plantenbakken, kantplanken en andere zaken. Ook aanwezige berging, broeikas, schermen, hekwerk en pergola's worden in de prijsbepaling meegewogen.

Nadat de taxatiecommissie de verkoopprijs van het huisje heeft bepaalt en de verkoper het met het vastgestelde bedrag niet eens is kan deze gebruik maken van het recht om de RbvV een hertaxatie te laten uitvoeren.

Op deze manier wordt voorkomen dat er gespeculeerd wordt met de huisjes en dat de prijs ervan kunstmatig opgedreven wordt. De verkoper mag dus maximaal de prijs vragen, die door de commissie is berekend. Minder mag wel dus.
Over de overname van losse spullen in en rond het huisje kunnen de kopende en verkopende partij onderhandelen, maar een overname is niet verplicht. Eventueel zal de verkopende partij deze moeten verwijderen, als partijen geen overeenstemming kunnen bereiken.