blue-flower.jpg

 

Volkstuinvereniging "De Venhoeve" (tegenover het hertenkamp in het Kralingsebos) heeft dit jaar een bijzondere actie bedacht om zich in te zetten voor de stichting Vergroot de Hoop en verklein de Kanker.

Lin Klaassen- Zwamborn van Volkstuinvereniging De Venhoeve te Rotterdam liep vorig jaar naar de composthoop van De Venhoeve en zag daar een grote hoeveelheid aan afgesnoeid materiaal van de Taxusplant liggen.

Zij werd overvallen door een verdrietig gevoel.
 Een aantal dierbaren van haar waren overleden aan kanker en nog een aantal ​waren net aan het vechten tegen deze verschrikkelijke ziekte.​ Zelf had zij ook problemen met haar gezondheid gehad en kwam de diagnose kanker zeer dichtbij. Gelukkig werd er geen kanker geconstateerd maar de schrik was groot.
 
Die berg afgesnoeid Taxusmateriaal zou een complete chemokuur hebben kunnen opleveren. Dus besloot Lin om in het tuinjaar 2016 zich hard te maken voor de stichting Vergroot de hoop, verklein de kanker. Zo zorgde zij ervoor dat De Venhoeve het eerste landelijke volkstuincomplex is die een grote inzamelingsactie van gesnoeide Taxus gaat houden vanaf ​15 juni t/m 31 augustus 2016. 
 
Tijdens deze inzamelingsactie word het snoeisel van de Taxus Baccata verzameld. Het snoeisel kan gebruikt worden als grondstof voor chemotherapieën. De werkzame stof die daarvoor wordt gebruikt heet Baccatine. Bij 50% van de chemotherapieën kiest men
voor geneesmiddelen op basis van Taxus. Helaas komt de Taxus Baccata niet over de hele wereld voor. Maar hier in Nederland is hij gelukkig wel veel te vinden.
 
Op volkstuinvereniging De Venhoeve komt een speciale container te staan waar iedereen zijn afgesnoeide materiaal kan inleveren. Op zaterdag ochtend 4 juni 2016 wordt er een speciale voorlichtingsochtend gehouden. Alle belangstellenden zijn daarbij van harte welkom. Deze voorlichtingsochtend (georganiseerd door Monique Zeeuw van Stichting "de hoop" en Lin Klaassen-Zwamborn van Volkstuinvereniging "De Venhoeve") begint om 10:00 uur s morgens in het clubgebouw van De Venhoeve. U bent meer dan Welkom!!!
 
Inmiddels doen ook een aantal andere volkstuinen (waaronder de aangesloten verenigingen van de Tuinkring Kralingen--Crooswijk en Rotterdam-Oost (kortweg: TKCRO) mee met deze geweldige actie. Natuurlijk hopen we dat ook andere Rotterdammers zich hiervoor willen inzetten. Momenteel worden ook scholen, begraafplaatsen, particulieren benaderd.  Samen maken wij ons groot en hopen wij op een grote inzameling. Dit betekent dat u ook mee kan helpen met de bestrijding tegen kanker waar u een kleine moeite voor hoeft te doen. 
 
Stichting de hoop heeft vorig jaar 2600 kuub taxussnoeisel ingezameld. Dit is natuurlijk een enorme hoeveelheid als je bedenkt dat we met 1 kuub  genoeg grondstof hebben voor 1 chemotherapie. Ons doel voor dit jaar is om deze hoeveelheid te verdubbelen en wij kunnen uw hulp daar goed bij gebruiken. Voor elke kuub taxussnoeisel die u doneert doet stichting Vergroot de Hoop ook nog eens een donatie vergoeding aan een kankergerelateerd goed doel zodat dit een nog groter succes wordt.

Wilt u weten hoe u ook kunt meedoen in de strijd tegen kanker?

Kijk dan voor meer informatie op  http://www.vergrootdehoop.nl